Počet položek: 0 0 Kč
Mlesna.cz
Dárkově balené zelené i černé čaje ze Srí Lanky.Sypané i sáčkové

Jak si správně připravit čaje Mlesna ?

 ,,Zapomeňte na rušný svět a vychutnejte si správně pravý čaj"

Základní příprava sypaného čaje

Základními prvky přípravy čaje jsou samotný čaj, voda, konev a čas. Každému z nich je třeba věnovat pozornost. Čaj vložíme do předehřáté konvičky nebo šálku, zpravidla jednu lžičku na šálek. Lžička by měla být navršená u čajů listových, zarovnaná u čajů zlomkových. Kvalitní čaj je samozřejmě předpokladem přípravy výborného šálku.

Voda pro přípravu čaje je nejlepší pramenitá, ale většinou se spokojíme s vodovodem. Přivedeme ji k varu a stáhneme z ohně právě v okamžiku, kdy začíná vřít. Vodu bychom neměli převařovat.

Konvička by měla být nejlépe porcelánová nebo keramická, neglazovaná lépe vsaje čajové aroma. Nádoby, jež používáme k přípravě čaje, pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy je nečistíme chemicky. Po zalití necháme čaj louhovat, o něco déle louhujeme čaj listový než zlomkový.


Příprava ZELENÉHO ČAJE

Každý listový čaj lze připravit více různými způsoby. Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60-80°C. Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má hořkou chuť až pachuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo. Zelené čaje louhujeme 1 až 4 minuty. Kvalitní listové zelené čaje lze zalévat vícekrát. Pro další nálevy lze zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování. Příprava vody pro polofermentované čaje Oolong by měla být mezi 75 °C - 85 °C, louhujeme 5 až 7 minut.

Pozitivní účinky zeleného čaje na lidské zdraví jsou známy již několik staletí. Nabízíme Vám kvalitní pravé zelené čaje, které pomáhají v boji se zlepšením metabolismu, výrazné zlepšení nálady a osvěžují i mysl. Zejména pokud jde o hubnutí jsou opravdu účinné po všech stránkách. Kvalitu poznáte také podle toho, že naše čaje jsou balené v neprodyšných obalech, které nepropouštějí vlhko a světlo. Udrží si tak svěžest, vůni a chuť pro extra dlouhou dobu.

Příprava ČERNÉHO ČAJE

Chuť černého čaje závisí i na místě, kde se pěstuje. Klima a nadmořská výška na Srí Lance ovlivňuje jeho vzhled, barvu, sílu, příchuť a kvalitu. U přípravy černého čaje je důležité zalít čaj čerstvě vařenou vodou, aby se z fermentovaných čajových lístků dostatečně uvolnily veškeré látky. Nechte louhovat 3-5 min., podle toho, jak silný čaj chcete mít. Podle chuti přidejte med a podávejte horké a nebo jako Ice Tea.

DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ - Náš tip na přípravu od odborníků Mlesna ze Srí Lanky

  • Vyberte si čaj Mlesna dle chuti a připravte si 4-6 čajových sáčků/lžiček sypaného čaje na 1-1,5 litrový džbán. Nezapomeňte, že následně budeme přidávat led a tím silný nálev čaje zjemníme.
  • Zalijte pouze 1/4 čerstvě převařené vody přes čaj a louhujte po dobu 5 minut.
  • Při zalévání dodržujte teplotu vody. Dle chuti oslaďte před chlazením medem.
  • Přelijte do džbánku a naplňte ho čerstvou studenou vodou, přidejte led a ozdobte citrónem či limetkou.
  • Pro fajnšmekry - na ochlazení čaje použijte šejkr a pár kostek ledu. Vytvoříte tím pěnu a čaj se rychle ochladí.
    Na Srí Lance jsme takto ochutnali zelený Soursop a navrch jsme místo citrónu dostali kopeček smetanové zrmzliny. Kupodivu, vynikající osvěžení!