Počet položek: 0 0,- Kč

Čajové plantáže na Cejlonu

Díky poloze ostrova v tropickém rovníkovém pásmu, pravidelným monzunovým dešťům a příznivému složení půdy se cejlonský čaj stal úspěšný a oblíbený po celém světě. Čaji se tu daří jak v nížinných oblastech, ve středních polohách, tak i ve vysokohorských oblastech.

Nejvýznamnějších pěstitelských oblastí Srí Lanky:

  • Ruhunu (nadmořská výška okolo 400 m) – Nejjižnější a také nejnižší čajová oblast Cejlonu, kde je stálý dostatek slunce, vlhko a půdy jsou bohaté na živiny. Pěstují se zde tzv. ,,lowgrown teas".
  • Kandy (od 600 – 1200 m.n.m.) – Na plantážích v oblasti Kandy se pěstuje tzv. ,,mediumgrown teas“. Čaje z oblasti Kandy oceňují zejména milovníci silného čaje. Plantáže obklopují starodávné královské město Kandy.
  • Matale (600 – 1200 m.n.m. ) – Oblast na jihu sousedí s  Kandy. Čaje produkované v této oblasti poskytují silný nálev s výraznou barvou v průběhu celého roku. Čaj je zde nejčastěji pěstován v nadmořské výšce okolo 600 metrů a jedná se tedy o tzv. „mediumgrown tea“.  
  • Uva (900 – 1600 m.n.m.) - Oblast Uva se nachází na východních svazích centrálního horského masívu. Čaje z této oblast mají nezaměnitelné aroma a  poskytují silný nálev.
  • Dimbula (od 1070 - 1600m.n.m) - Je pravděpodobně nejznámější oblastí pěstování čaje na Srí Lance, protože byla jednou z prvních, kde se začal pěstovat na rozsáhlých západních svazích. Jihozápadní monzunové deště a studené a suché počasí od ledna do března mají zásadní význam pro kvalitu zdejších čajů. Tato oblast produkuje čaje lehké, aromatické a jemné.
  • Nuwara Eliya (1829m, vysokohorský čaj - ,,highgrown teas“) - Čajové plantáže patří k nejvýše položeným na světě. Horský vzduch je prosycen vůní cypřišů, divoké máty a eukalyptů. Čaje z této oblasti dávají světlý nálev znamenité chuti a vůně. Podle čajových odborníků znamená tato oblast pro cejlonský čaj totéž, co pro francouzské víno oblast Champagne.

Dále společnost MLESNA také nabízí čaje ze známé indické vysokohorské oblasti Darjeeling.

V současnosti je Srí Lanka na 3.místě na světě v produkci čaje (ročně vyprodukuje přibližně 300 tis. tun čaje) a je druhým největším exportérem. Čaj se stal pro Cejlon hlavní pěstitelskou surovinou.

,,Od utržení čajového lístku až po jeho zabalení uplyne pouze necelý den.“

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace