Počet položek: 0 0,- Kč
Mlesna.cz
Dárkově balené zelené i černé čaje ze Srí Lanky.Sypané i sáčkové

Čajové plantáže na Cejlonu

Díky poloze ostrova v tropickém rovníkovém pásmu, pravidelným monzunovým dešťům a příznivému složení půdy se cejlonský čaj stal úspěšný a oblíbený po celém světě. Čaji se tu daří jak v nížinných oblastech, ve středních polohách, tak i ve vysokohorských oblastech.

Nejvýznamnějších pěstitelských oblastí Srí Lanky:

  • Ruhunu (nadmořská výška okolo 400 m) – Nejjižnější a také nejnižší čajová oblast Cejlonu, kde je stálý dostatek slunce, vlhko a půdy jsou bohaté na živiny. Pěstují se zde tzv. ,,lowgrown teas".
  • Kandy (od 600 – 1200 m.n.m.) – Na plantážích v oblasti Kandy se pěstuje tzv. ,,mediumgrown teas“. Čaje z oblasti Kandy oceňují zejména milovníci silného čaje. Plantáže obklopují starodávné královské město Kandy.
  • Matale (600 – 1200 m.n.m. ) – Oblast na jihu sousedí s  Kandy. Čaje produkované v této oblasti poskytují silný nálev s výraznou barvou v průběhu celého roku. Čaj je zde nejčastěji pěstován v nadmořské výšce okolo 600 metrů a jedná se tedy o tzv. „mediumgrown tea“.  
  • Uva (900 – 1600 m.n.m.) - Oblast Uva se nachází na východních svazích centrálního horského masívu. Čaje z této oblast mají nezaměnitelné aroma a  poskytují silný nálev.
  • Dimbula (od 1070 - 1600m.n.m) - Je pravděpodobně nejznámější oblastí pěstování čaje na Srí Lance, protože byla jednou z prvních, kde se začal pěstovat na rozsáhlých západních svazích. Jihozápadní monzunové deště a studené a suché počasí od ledna do března mají zásadní význam pro kvalitu zdejších čajů. Tato oblast produkuje čaje lehké, aromatické a jemné.
  • Nuwara Eliya (1829m, vysokohorský čaj - ,,highgrown teas“) - Čajové plantáže patří k nejvýše položeným na světě. Horský vzduch je prosycen vůní cypřišů, divoké máty a eukalyptů. Čaje z této oblasti dávají světlý nálev znamenité chuti a vůně. Podle čajových odborníků znamená tato oblast pro cejlonský čaj totéž, co pro francouzské víno oblast Champagne.

Dále společnost MLESNA také nabízí čaje ze známé indické vysokohorské oblasti Darjeeling.

V současnosti je Srí Lanka na 3.místě na světě v produkci čaje (ročně vyprodukuje přibližně 300 tis. tun čaje) a je druhým největším exportérem. Čaj se stal pro Cejlon hlavní pěstitelskou surovinou.

,,Od utržení čajového lístku až po jeho zabalení uplyne pouze necelý den.“